Kiva Koirakansalainen-testi

 

  • Näyttää koiran hyvät käytöstavat
  • Testaa koiran yhteiskuntakelpoisuutta
  • Sopii jokaiselle koiralle ja omistajalle

Suomessa testejä sponsoroi KIVA-team ry. Kiva Koirakansalainen-testi perustuu American Kennel Clubin järjestämään Canine Good Citizen-testiin, jonka on suorittanut yli 5 miljoonaa koiraa ympäri maailmaa.

Kiva Koirakansalainen on koira, jota voisi suositella ystävälleen, joka on luotettava lasten seurassa, koira jonka ottaisi omaan naapurustoonsa ja ylipäätään musti, jonka seurassa on mukava olla.

 

Mitä Kiva Koirakansalainen osaa?

Koiran omistaja voi testin avulla varmistaa, missä vaiheessa oman koiran koulutus on ja olisiko jollain alueella parantamisen varaa. Koska koira on elävä olento, se ei välttämättä tee kaikkea testihetkellä yhtä loistavasti kuin kotioloissa. Testin voi uusia ellei sitä läpäise.

Testi ei ole mikään kilpailu eikä sen suorittamisessa vaadita sellaista täsmällisyyttä kuin tottelevaisuuskokeissa. Tärkeintä on, että koira on omistajansa hallinnassa ja parivaljakko toimii yhteistuumin eri tilanteissa. Koiran ja omistajan yhteispeli testialueella on tärkeä osa testiä.

 

Millainen testi on?

Osallistujat saavat puhua koirilleen kokeen aikana ja kehua niitä. Käskyjä saa toistaa. Makupaloja ei kuitenkaan käytetä testin aikana. Myöskään kuristuspantaa tai muita apuvälineitä ei saa käyttää. Panta tai talutusvaljaat sopivat kokeeseen.

Testin arvostelijalla täytyy olla hyvä koirien käyttäytymisen tuntemus ja kiinnostusta parantaa ihmisten yleistä suhtautumista koiriin. Hän voi olla esim. kouluttaja, näyttely- tai koetuomari, eläinlääkäri, trimmaaja, koirapoliisi tai muu koira-alan ammattilainen.

 

Kuka voi järjestää Kiva Koirakansalainen-testin?

Mikä tahansa koirakerho voi pitää testin. Se sopii esimerkiksi match shown ohjelmaan tai koulutuskauden loppuhuipennukseksi.

Testipaketteja sääntöineen voi tilata Kiva Koirakansalainen-sivun verkkokaupasta. Yksi paketti sisältää tarpeelliset materiaalit 10 koiran testaamiseen, Säännöt, arvostelijan ohjeet sekä testin järjestämisohjeet. Pääsyn testimateriaaleihin saat maksettuasi testin.

Lisätietoja testistä saa KIVA-team ry:stä kivakoirakansalainen@kivateam.fi